24.11.05

Σούπα από λαχανάκια

Δεν ξέρω για σας αλλά εγώ τρελαίνομαι για σούπες χειμώνα καλοκαίρι. Τα περισσότερα λαχανικά μετατρέπονται πολύ εύκολα και γρήγορα σε κρεμώδη σούπα με το εξάρτημα του μίξερ που κάνει πουρέ ή στο μπλέντερ.

Σήμερα θα σας δώσω μια απλή συνταγή για καυτερή σούπα από λαχανάκια Βρυξελλών.

Είναι για τέσσερις με έξι μερίδες ανάλογα το σερβίτσιο σας

* 800γρ. λαχανάκια Βρυξελλών
* 2 πράσα
* μισό με ένα τσίλι (peperoncino) ψιλοκομμένο ή σε σκόνη
* 1 λίτρο ζωμό λαχανικών
* λίγο λάδι
* μια χούφτα φλίδες αμύγδαλο
* χυμό λεμόνι
* αλατοπίπερο
* ένα κεσεδάκι sour cream ή γιαούρτι στραγγιστό

Πώς γίνεται

1. πλένουμε-καθαρίζουμε τα λαχανάκια και το πράσο. Αν έχετε κατεψυγμένα λαχανάκια ακολουθείτε τα ίδια βήματα.
2. πλένουμε το τσίλι και το κόβουμε. ΠΡΟΣΟΧΗ μετά δεν σκουπίζουμε τα μάτια μας!!
3. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε ελαφρά το πράσο με το τσίλι. Ρίχνουμε και τα λαχανάκια και τα τσιγαρίζουμε κι αυτά λίγο.
4. Το σβήνουμε με το ζωμό, αν θέλουμε βάζουμε και κάρι. Αν γενικότερα τα λαχανοειδή σας προκαλούν φούσκωμα καλό θα ήτανε να βάλετε λίγο κίμινο ή γλυκάνισο στη σούπα.
5. Τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να βράσουν για κανα εικοσάλεπτο
6. Καίμε λίγο τα αμύγδαλα σε ένα τηγάνι καθώς η σούπα μας βράζει και ετοιμάζουμε το τραπέζι, επίσης αν θέλουμε ψήνουμε φέτες ψωμί ολικής αλέσεως στο γκριλ ή εςτοιμάζουμε σπιτικά κρουτόν με άρωμα κάρι π.χ.
7. Κάνουμε τη σούπα πουρέ με το ειδικό εξάρτημα του μίξερ, αν χρειάζεται τη κάνουμε πιο πηχτή με λίγο κορν φλάουρ.
8. Στο πιάτο μας ρίχνουμε όσο χυμό λεμονιού και αλατοπίπερο θέλουμε και την ξινή κρέμα ή το γιαούρτι από πάνω.
9. Γαρνίρουμε με τα αμυγδαλάκια και σερβίρουμε με το ξεροψημένο στο γκριλ ψωμί ή τα σπιτικά κρουτόν μας.

Και βουαλά η σουπίτσα μας που θα μας ζεστάνει στη στιγμή!

Ερώτηση: ξέρει κανείς αν τα λαχανάκια Βρυξελλών τρώγονται και ωμά;

2 comments:

Αθήναιος said...

Μόνον ένα σχολιάκι εαν μου επιτρέπετε. Οι μερίδες της σούπας δεν εξαρτώνται από το σερβίτσιο αλλά από το εαν η σούπα σερβίρεται για πρώτο ή για κύριο πιάτο.:-)

Λαχανάκια Βρυξελλών ωμά έχω δοκιμάσει αλλά δεν κατάφερα να τα φάω, απ'όσο ξέρω όμως δεν υπάρχει κάποιος διατροφικός περιορισμός που να απαγορεύει την κατανάλωσή τους χωρίς να έχουν μαγειρευτεί.

Και ένα ακόμη σχόλιο γιατί ποτέ τελικώς δεν κάνω μόνον ένα! Λέτε πως κάποτε θα γράψετε τη δική σας συνταγή.Και αυτές εδώ δικές σας είναι. Η επιλογή συνταγών αντανακλά το χαρακτήρα κ την προσωπικότητά μας.Ας πούμε,βλέπω πως είστε από αυτούς που χαίρονται τη διαδικασία στο έπακρο, δεν είστε του γρήγορου κ του πρόχειρου.Είστε δηλαδή ο ιδανικός πελάτης του μαέστρου μάγειρα. Πολύ θα ήθελα να μαγειρέψω για σας!

Οι συνταγές λοιπόν δεν ανήκουν σε κανένα γιατί δεν είναι σαν τη λογοτεχνία. Δεν αρκεί να τη γράψεις, βασικώς πρέπει να τη μαγειρέψεις κ κάθε χέρι που μαγειρεύει είναι μοναδικό! Εαν σας εμπνέει αυτού του είδους η δημιουργική προσέγγιση της μαγειρικής τότε σας συστήνω να παραλάσσετε ελαφρώς τις διάφορες συνταγές. Και αυτό, θέλει την τέχνη του!

vasvoe said...

Φχαριστώ για τη διευκρίνιση και τα καλά σου Αθήναιε!