Ένα κέηκ φρουτένιο, πολύ εύκολο με γρήγορη προετοιμασία. Λόγω της μπανάνας έχει αυτή τη "νωπή" υφή και είναι ελαφρύ γλυκό (καλά βέβαια άμα φάτε τη μισή φόρμα δεν εγγυώμαι) παρόλο που γεμίζει το στομάχι όπως μια αμυλώδης τροφή. Η βασική συνταγή είναι από το σούπερ (έχουν κάθε βδομάδα φυλλάδια με διαφημίσεις νέων προιόντων και καλά ως δωρεάν συνταγές).
Οι ποσότητες που δίνω εδώ βγάζουν 16 κομμάτια στη μακρόστενη φόρμα των 32 εκ. Χρησιμοποιώ πάντα τη μεγάλη γιατί κέηκ φτιάχνω είτε για την Αμνηστία για πούλημα είτε για να το πάρει ο άντρας μου στη δουλειά να κεράσει. Πρέπει να πω όμως ότι είανι τόσο απλό να το φτιάξει κανείς που και μόνο για δύο άτομα αξίζει τον κόπο.
Πολλά είπα!
210 γρ. ζάχαρη
120 γρ βούτυρο
3 αυγά
750 γρ. μπανάνες (ξεφλουδισμένες)
300 γρ. αλεύρι απλό
3 κουταλιές σούπας κορν φλαουρ
6 κ.γ. μπείκιν πάουντερ
μισό κ.γ. αλάτι
προαιρετικά twix ή κάτι ανάλογο ή χοντροκοπανισμένη σοκολάτα γάλακτος
προαιρετικά ξύσμα βανίλιας ή λεμονιού.
Ανακατεύουμε με το μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη, τα αυγά μέχρι να αφρίσει λίγο το μείγμα.
Βάζουμε τις μπανάνες λιωμένες και συνεχίζουμε με το μίξερ μέχρι να γίνουν όλα πολτός. Μπορείτε να βάλετε λίγο χυμό λεμόνι εκεί που λιώνετε τις μπανάνες για να μη σκουρύνουν, αν και δεν είμαι σίγουρη ότι δεν σκουραίνουν ούτως ή άλλως με το ψήσιμο. Πάντως δίνει δροσιστική νότα στο κέηκ. Βάζουμε αν θέλουμε κάποιο αρωματικό. Βάζουμε τα αλευροειδή + αλάτι τελευταία. Αυτά όλα ανακατεύονται πολύ εύκολα και γρήγορα, χωρίς σβόλους και λοιπά δυσάρεστα.
Αν δεν το θέλετε για γλυκό αλλά για γεύμα (εδώ τρώνε π.χ. πολύ συχνά φρουτόπιτες και άλλα γλυκά για βράδυ) βάζετε λιγότερη ζάχαρη και περισσότερη μπανάνα. Θα γίνει νερουλό, οπότε βάλτε λίγο αλευράκι παραπάνω. Η ζύμη όμως να μη πήξει πολύ! Τελειώσατε!
Ε, περιμένετε, πού πάτε; Πρέπει να το βάλετε στο φούρνο πρώτα. Αν θέλουμε να βάλουμε στη μέση στικ σοκολάτας χύνουμε τη μισή ζύμη μέσα στη φόρμα , τοποθετούμε τα στικ (π.χ. τουίξ) ξαπλωτά και αδειάζουμε το υπόλοιππο της ζύμης. Αν τα βυθίσουμε στο τέλος στη ζύμη μας θα μας κοπεί το κέηκ στα δύο και θα έχουμε πρόβλημα στο σερβίρισμα. Αν προτιμάμε chocolate chips τα αναμιγνύουμε μέσα στη ζύμη.
Εγώ το ψήνω στον αέρα στους 170 για 3 τέταρτα. Στα μισά του ψησίματος το γυρίζω από την άλλη μεριά για να ψήνεται από παντού το ίδιο καλά. Εμένα μου αρέσει χλιαρό προς το ζεστό. Είναι ωραίο σκέτο, με φρουτοσαλάτα, με παγωτό, με πουτίγκα. Γενικώς εάινι το κέηκ που πάει με όλα.
Μη ξεχνάμε ότι η μπανάνα έχει πολλά μεταλλικά στοιχεία κυρίως μαγνήσιο και ποτάσσιο και άρα αυτό το κέηκ δεν θα πρέπει να θεωρηθεί εντελώς junk food! Καλή επιτυχία και καλοφάγωτο.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment