9.11.05

Κουνέλι με σοκολάτα από την Χουανίτα

Υλικά
κουνέλι (με το συκώτι του, έτοιμο για μαγείρεμα, κομμένο σε μικρά κομμάτια)
500 γρ. μικρές φρέσκιες πατατούλες
3 κρεμμύδια
2-3 ώριμες ντομάτες
3-4 σκελίδες σκόρδο
μπουκέ γκαρνί (δάφνη, μαϊντανός, θυμάρι, δενδρολίβανο)
μαϊντανός
μοσχοκάρυδο
σπόροι μάραθου
σαφράν
1 ξερή κόκκινη καυτερή πιπεριά
20 γρ. μαύρης σοκολάτας
αλεύρι
κόκκινο κρασί
αλάτι
πιπέρι
ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Σωτάρουμε το κουνέλι μαζί με το συκώτι σε πήλινη κατσαρόλα με 6 κουταλιές λάδι. Βγάζουμε στην άκρη το συκώτι και όταν σκουρήνει το κουνέλι προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το 2 σκελίδες σκόρδο. Όταν μαλακώσουν, προσθέτουμε τις ντομάτες (ξεφλουδισμένες και ξεσποριασμένες) χονδροκομμένες. Μαγειρεύουμε για λίγο για να αναμειχθούν οι γεύσεις, ανακατεύοντας συνέχεια και προσθέτουμε 1 ½ ποτήρι κρασί και τα μπαχαρικά. Καλύπτουμε την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά για 30 ώρα περίπου.
Στο μεταξύ πλένουμε καλά τις φρέσκιες μικρές πατατούλες και τις ξύνουμε, τις βράζουμε για 5΄σε βραστό νερό και τις στραγγίζουμε.
Σε τηγάνι, σωτάρουμε 1 μεγάλη κουταλιά αλεύρι σε χαμηλή φωτιά χωρίς λίπος, κουνώντας το τηγάνι μαλακά, μέχρι να πάρει ελαφρώς καστανό χρώμα το αλεύρι.
Λειώνουμε το συκώτι σε γουδί μαζί με λίγο σαφράν, την καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη χωρίς τους σπόρους, τη σοκολάτα και 2 σκελίδες σκόρδο. Προσθέτουμε και το σωταρισμένο αλεύρι. Αραιώνουμε την πάστα με μισό ποτήρι ζεστό νερό και ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε τις πατάτες και ανακατεύουμε ελαφρά. Βάζουμε το καπάκι στην κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για άλλα 20΄, μέχρι να μαλακώσει το κουνέλι. Αφαιρούμε το μπουκέ γκαρνί και σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Κάνοντας μία έρευνα και στο ίντερνετ, βρήκα διαφορετικές εκδοχές για κουνέλι με σοκολάτα, που μαγειρεύεται στα σύνορα Ισπανίας-Ιταλίας. Θα αναφέρω τα βασικά υλικά ανά συνταγή. Ακολουθείται η ίδια λογική παρασκευής, μαγειρεύεται για μισή ώρα στο περίπου το κουνέλι, λειώνεται το συκώτι με τα διάφορα (κάποιες συνταγές έχουν και ξηρούς καρπούς) στο γουδί, διαλύεται με υγρό και προστίθεται στο κουνέλι, το οποίο μαγειρεύεται για άλλα 20΄. Προς το τέλος μπαίνουν και τα φρούτα.

Εκδοχή 2
1 κουνέλι με το συκώτι του
μισό λίτρο νερό
1 κεφάλι σκόρδο (ακαθάριστο μπαίνει στο φαγητό)
18 καβουρδισμένα αμύγδαλα
μαϊντανός
1 φλυτζ. brandy
1 ποτηράκι ζωμός κρέατος
1 ξυλάκι κανέλας
2 κομμάτια σοκολάτας σκούρας
ελαιόλαδο
αλάτι

Εκδοχή 3
κουνέλι
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 μήλο
1 κ.σ.αλεύρι
1 κ.σ.τριμμένη σοκολάτα
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
1 ποτήρι άσπρο κρασί
12 καρύδια που έχουν μουλιάσει για 2 ώρες
μαϊντανός
ελαιόλαδο
αλάτι

Εκδοχή 4
(Receta Ampurdanesa)
κουνέλι
1 κρεμμύδι μεγάλο
2 σκ.σκόρδο
3 ντομάτες ώριμες
1 φλυτζάνι κρασί ξηρό
½ φλυτζάνι ούζο
6 αχλάδια
δάφνη
αλάτι πιπέρι
ελαιόλαδο
Για την πάστα
συκώτι
2 σκ. σκόρδο
6 αμύγδαλα και 6 φουντούκια καβουρδισμένα
μαϊντανός
1 κομμάτι σοκολάτα μαύρη
1 κ.σ. ξίδι
¼ λίτρου ζωμός

Εκδοχή 5
κουνέλι
1 κρεμμύδι
2 καρότα
2 σκ.σκόρδο
1 ποτήρι μεγάλο κόκκινο κρασί
3 πλάκες σοκολάτας
δάφνη
καυτερή πιπεριά
αλάτι
ελαιόλαδο

5:49 μμ

4 comments:

Marina said...

Μου την έστειλλε και εμένα με e-mail, έχω καλέσει κάτι φίλους το Σάββατο, να δοκιμάσουμε την πρώτη εκδοχή του κουνελιού.
Αν δεν βρούμε κουνέλια, θα το κάνουμε με κοτόπουλο..
Ετσι απο Δευτέρα θα ενημερώσω πώς ήταν τα κουνελάκια (γιατί ένα δεν θα φθάσει)..

Ge.orgie said...

Το κακόμοιρο το κουνελάκι....Κάτι πιο εύκολο και για μας τους πιο ερασιτέχνες;;

vasvoe said...

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, το κουνελάκι είναι πολύ εύκολο κρέας, σαν κοτόπουλο. Με κοτόπουλο μπορείς και να το αντικαταστήσεις...

Marina said...

Το κουνέλι, ή μάλλον ο κούνελος βάρους 1.700 δεν ήταν ωραίος, ήταν εξαίσιος, η σοκολάτα εξαφανίστηκε μέσα στην πλουσιώτατη γεύση του, οι καλεσμένοι μου γλείψανε τη σάλτσα με ψωμί, δεν έμεινε τίποτα..

Ευχαριστώ και πάλι τη Χουανίτα αλλά και εσένα..