10.12.05

Ταμπουλέ της λιγούρας

Είχα φαγωθεί να πάμε στο λιβανέζικο εστιατόριο στη γειτονιά μας. Ήθελα να φάω ανατολίτικα και συγκεκριμένα ταμπουλέ. Πήγαμε με παρέα μια Παρασκευή βράδυ όπου και μας διώξανε γιατί δεν είχανε τραπέζι. Και καλύτερα έτυσι γιατί είχε και πολύ καπνό και θα μου ξίνιζε ούτως ή άλλως. Αυτό συνε΄βη το καλοκαίρι. Από τότε μου είχε μεινει η λιγούρα να φάω ταμπουλέ. Πήγαμε πριν κανένα μήνα τελικώς πάλι με τον φίλο μας από το Τέξας.

Παράγγειλα βέβαια το ταμπουλέ. Έλαβα ένα τεράστιο πιάτο με μια κουτσουλιά πράσινη μάζα και δυο φετούλες ψημένο χαλούμι. Δεν ξέρω βέβαια αν το ορίτζιναλ ταμπουλέ έχει τόσο πολύ βρασμένο μαρούλι μέσα, εγώ περίμενα πάντως κάτι εντελώς διαφορετικό.

Το επόμενο βράδυ έπρεπε να φάω το γ@#@#@#@# ταμπουλέ που ήθελα τόσους μήνες!!!

Και έφτιαξα την εξής παραλλαγή ενός χλιαρού ταμπουλέ με ό,τι λαχανικό βρίσκοταν πρόχειρο στο ψυγείο μου. Ήτανε υπέροχο και ευτυχώς μου έκοψε να γράψω τα υλικά. Γιατί πολλές φορές βγαίνει ένας θαυμάσιος συνδυασμός αλλά μετά δεν τον θυμάμαι.

Για δυο με τρία άτομα

150 gr πλιγούρι (έτσι δεν λένε to bulgur;) ολικής αλέσεως βέβαια. Το βράζουμε με 450ml λίτρο ζωμό λαχανικών γύρω στα 12 λεπτά ή όσο λέει η συσκευασία. Κατά προτίμηση το νερό να είναι φιλτραρισμένο με αυτά τα Brita ή κάτι ανάλογο.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τα λαχανικά
1 στικ σέλερι ψιλοκομμένο
2 ντομάτες ψιλοκομμένες
1 καρότο τριμένο
μισό έως ένα κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο αφημένο σε νερό να γλυκάνει

Τα προσθέτουμε στο πλιγούρι που έχει βράσει και το έχουμε πάρει από τη φωτιά. Τα ανακατεύουμε και αφήνουμε ένα λεπτό να μαλακώσουν τα λαχανικά μέσα στο πλιγούρι που ακόμα καίει.

Ψιλοκόβουμε μπόλικο μαιντανό και δυόσμο και τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Βάζουμε πιπέρι μπόλικο, αλάτι καλύτερα όχι γιατί έχει ήδη από τον κύβο ζωμού. Σερβίρουμε κατευθείαν. Μην αφήσετε τα μυρωδικά να ψηθούν ούτε τα λαχανικά να λιώσουν.

Εμείς το φάγαμε χλιαρό και μας άρεσε πάρα πολύ. Ελπίζω να σας αρέσει κι εσάς.

5 comments:

Marina said...

Το ταμπουλέ που περιγράφεις δεν έχει σχέση με το original που σερβίρουν οι λιβανέζοι εδώ στην Ελλάδα.
Κατ΄αρχήν το σωστό ταμπουλέ τρώγεται κρύο, ή σε θερμοκρασία δωματίου..Βράζεις το πλιγούρι, το βγάζεις απο τη φωτιά, ρίχνεις ελαιόλαδο (αν θέλεις), κρεμμυδάκι και ντοματούλα φρέσκια κομμένη σε κύβους, το ανακατεύεις και το βάζεις στο ψυγείο. Αυτό είναι. Χωρίς μαρούλια, καρόττα και λοιπά.

vasvoe said...

Μαρίνα κι εγώ έτσι όπως το περιγράφεις το ξέρω το ταμπουλέ, αλλά σκέφτηκα ότι καμιά φορά αυτό που τρώμε στο εξωτερικό ως εθνική σπεσιαλιτέ είναι διαφορετικό από αυτό που εννοούν στην χώρα προέλευσης.

Το δικό μου ταμπουλέ της λιγούρας βέβαια επίσης δεν είχε καμία σχέση αλλά ήταν πολύ νόστιμο...

alombar42 said...

Από όσο μου έχουν πει, το ταμπούλι ή ταμπουλέ, έχει διπλό σκοπό: πέρα από σαλάτα, μαλακώνει το στόμα από το καυτερό των φαγητών που συνήθως συνοδεύει. Ετσι, τα υλικά του πρέπει να συμφωνούν με αυτό το σκοπό. Ο μαϊντανός θεωρείται δεδομένος και τον έχω συανντήσει σε διάφορες ποσότητες (Μαρίνα, σίγουρα δεν είχαν μαϊντανό;), ενώ βοηθάει και στους δύο στόχους.
Το καρότο δεν πετυχαίνει το δεύτερο σκοπό, γιατί είναι σκληρό - και δεν το έχω συναντήσει ποτέ.
Για το μαρούλι δεν είμαι απόλυτα σίγουρος αλλά νομίζω δεν μου έτυχε ποτέ.
Οσο για τον τρόπο παρασκευής... δηλώνω άσχετος - ξέρω μόνο να το τρώω :)

nyctolouloudo said...

αυτό το ταμπουλε σου δεν έχει ουδεμία σχέση με το γνήσιο...

θα σου γράψω μία συνταγή από τον Λίβανο

Tabbouleh

για 6-8 άτομα.

250 gr. πλιγούρι
500 ml νερό
1 μάτσο μαιντανό ψιλοκομμένο!
λίγο διόσμο ή minze pesto
4 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένο!
(frühlingszwiebeln)
2 ντομάτες μεγάλες ψιλοκομμένες
1 κουταλιά της σούπας λεμόνι
1 κουταλιά της σούπας λάδι καλό
1 κουταλάκι πιπέρι.

ΒΑΖΟΥΜΕ το πλιγούρι στο νερό να μαλακώσει περίπου για 10 λεπτά / δεν το βράζουμε!!! /. μετά στο σουρωτήρι μέχρι να φύγουν τα νερά πολύύύ καλά. σε ένα μπωλ βάζουμε το πλιγούρι και προσθέτουμε τον μαιντανό, τις ντομάτες, τον διόσμο, τα κρεμμύδια, το λεμόνι. στο λάδι βάζουμε το πιπέρι, το ανακατεύουμε καλά και το ρίχνουμε στα λαχανικά και στο πλιγούρι.
τα ανακατεύουμε πάλι καλά και προσεκτικά. το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει λίγο. συνοδεύεται με κρέας, hommus και pitta brot.

viel spass und einen sehr "guten" appetit !

υγ. εγώ βάζω και αγγούρι μέσα!

vasvoe said...

ευχαριστώ!!!
το δικό μου το ταμπουλέ δεν είναι ταμπουλέ, απλά το ονόμασα έτσι λόγω της ιστορίας...