26.6.06

Σαπούνι ξυρίσματος (με πλούσιο αφρό)

Rasierseife

500 γρ. λίπος φοίνικα
400γρ. λίπος καρύδας
400 γρ ελαιόλαδο
120 γρ ρετσινόλαδο
80 γρ αμυγδαλέλαιο

500 γρ. αποσταγμένο νερό
212 g NaOH

20 ml εθαίριο έλαιο γκρέηπφρουτ
10 ml αιθέριο έλαιο lemongrass
10 ml αιθεριο έλαιο σανταλόξυλο

*τα αιθέρια έλαια μπορούν να αντικατασταθούν


Αναμειγνύουμε το με το νερό προσεκτικά και έχοντας πάρει τα μέτρα ασφαλείας (γάντια, μακριά μπλούζα, μάσκα και δεν αναπνέουμε τους ατμούς!) μεχρι να γίνει ένα καθαρό υγρό.

Λιώνουμε το λίπος φοίνικα και καρύδας σε ελαφριά φωτιά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ρετσινόλαδο. Τα λάδια πρέπει να είναι στους 40 με 45 βαθμούς. Προσεκτικά προσθέτουμε το -καυστικό- νερό στα λάδια, ανακατεύοτας μέχρι να πήξει. Προσθέτουμε και το αμυγδαλέλαιο με τα αιθερια έλαια και ανακατεύουμε καλά.

Χύνουμε το μείγμα στην προετοιμασμένη φόρμα (χωρητικότητας περίπου 2 λίτρων, ξύλινη ή πλαστική π.χ. από παγωτό, όχι μεταλλική! την καλύπτουμε με μια κομμένη στα δύο πλαστική σακούλα για να μην κολλήσει και έχουμε πρόβλημα όταν θα το βγάλουμε). Σκεπάζουμε καλά τη φόρμα μας με μια παλιά μάλλινη κουβέρτα και την βάζουμε κάπου ζεστά. Μετά από μία με δυο μέρες βγάζουμε το σαπούνι από τη φόρμα, το κόβουμε και το αφήνουμε σε ευάερο, σκοτεινό μέρος ενάμισι με δυο μήνες να ωριμάσει.

Σημείωση--> Αυτό το σαπούνι χρειάζεται λίγο παραπάνω χρόνο μέχρι να σκληρύνει, εξαιτίας του ρετσινόλαδου. Είναι ένα σαπούνι που κάνει πολύ αφρό και για αυτό είναι ιδανικό για ξύρισμα. Κάνει γύρω στα δύο κιλά σαπούνι, οι ποσότητες μειώνονται ανάλογα.

Πηγή--> www.naturseife.com (το μετέφρασα απλώς από τα γερμανικά)

5 comments:

witchofdaffodils said...

Μερσι για την ωραία συνταγή, θα φτιάξω καταρχήν το 1/4 της ποσότητας γιατί είμαι και πρωτάρα στα σαπούνια. Τώρα φοινικέλαιο που θα βρούμε;

vasvoe said...

Χμ, φοινικέλαιο θυμάμαι όταν ήμουν μικρή υπήρχε στο σούπερ μάρκετ στα ράφια με τα λάδια αλλά κάτω κάτω. Το χρησιμοποιούσαν πολύ για τηγάνισμα. Δεν ξέρω αν υπάρχει ακόμα, ίσως σε μεγαλύτερα σουπερμάρκετ.

Αυτό που με ανησυχεί είναι πως εγώ χρησιμοποιώ το λίπος φοίνικα που είναι στέρεο... ομολογουμένως υπάρχει μια σύγχυσις... θα ρωτήσω στο σουπερμάρκετ και θα δω αν ξέρουν να με διαφωτίσουν.

Πάντως ζητάμε για την συνταγή το λάδι που βγαίνει από ολόκληρο το φρούτο και όχι από το κουκούτσι του. Αν πάρεις το πυρηνο-φοινικέλαιο αντί για βαθμό υπερλίπανσης 5, θα έχεις υπερλίπανση 10, ή θα χρειαστεί να βάλεις 225 γρ. χημικό αντί για 212.

Εκτός αυτού, δεν ξέρω αν το πυρηνο-φοινικέλαιο θα κάνει εξίσου καλό αφρό. Πάντως ό,τι και να κάνεις, σαπούνι γίνεται, αυτό είναι σίγουρο...

witchofdaffodils said...

απο γρήγορο ψάξιμο στο google:
Oil: Palm Kernel
Palm kernel oil is very similar to coconut oil in that it has a high percentage of lauric acid which allows it to produce a hard soap that lathers well and gives hardness to balms and stick formulations. It lends a smooth texture to soaps and balms. It is also used to stiffen hair pomades and other thick formulations.

Oil: Palm
Palm oil can be used in balms, body butters and stick formulations where rigidity is required. When used in cold process soap, it makes a nice hard bar when used in combination with other oils such as coconut and olive oil. In cold process soap, palm oil soaps resist “melting” as do many softer soaps. It saponifies easily and pulls other oils into saponification quicker.

Αρα κάνουν και τα δύο, η διαφορά θα είναι στο NaOH

xeffie said...

Προσπάθησα να δημιουργήσω σπιτικό σαπούνι με βάση συνταγή που βρήκα (κάπου στο net). Για πρώτη απόπειρα χρησιμοποίησα απλά υλικά για να δω το αποτέλεσμα και αποφάσισα στη συνέχεια να εντρυφήσω περισσότερο. Έτσι χρησιμοποίησα αναλογία λάδι (αραβοσιτέλαιο): απιονισμένο νερό:ποτάσα 6:2:1 περίπου. Το αποτέλεσμα ήταν αρκετά καλό ΑΛΛΑ η ερώτηση μου είναι η εξής: Πώς μπορώ να πάρω περισσότερο αφρό από το σαπούνι μου και πώς μπορώ να αυξήσω τη σκληρότητά του (είναι αρκετά μαλακό και φαίνεται ειδικά μετά κάποιες χρήσεις). Πρέπει να αυξομειώσω τις αναλογίες των συστατικών ή να προσθαφαιρέσω κάποια;
Ευχαριστώ πολύ.

Isida said...

Γειά σας και από εμένα!!!
Ενδιαφέρουσα η συνταγή!
Έψαξα στο νετ όσον αφορά το ρετσινόλαδο και βρήκα αυτό
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AD%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CE%BF
Οπότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καστορέλαιο?