2.8.06

Τζελ καθαρισμού προσώπου για λιπαρές επιδερμίδες

από εδώ (στα γερμανικά)

Αυτό το Gel καθαρίζει απαλά αλλά αποτελεσματικά λιπαρές επιδερμίδες κι επιδερμίδες με μαύρα στίγματα, παράλληλα δροσίζει και τονώνει. Είναι κατάλληλο και για το ντεμακιγιάζ των ματιών (όχι για αδιάβροχη μάσκαρα).

Το δοκίμασα, μπορώ να πω πως όντως καθαρίζει αποτελεσματικά χωρίς να ξηραίνει, τα μαύρα στίγματα έχουν απαλυνθεί, στο ξέβγαλμα όμως το δέρμα κάνει ένα αστείο θόρυβο, σαν να τρίζει από καθαριότητα... με τη διαπεραστική μυρωδιά του tea tree.

Φάση 1.
  • 5ml αλκοόλ
  • 2ml xanthan gum (είναι αυτό που κάνει το νερό τζελ)
Αποστειρώνουμε το μπουκαλάκι 45 - 50ml που θα χρησιμοποιήσουμε για το τζελ μας. Ρίχνουμε μέσα το ξανθάν και το αλκοόλ και τα ανακατεύουμε ελαφρά. θα γίνει ένα μπεζ υγρό.

Φάση 2:
  • 30 ml βρασμένο αποσταγμένο νερό που το έχουμε αφήσει να κρυώσει.
  • ελάχιστη αλλαντοίνη ή Urea, (στη μύτη του μαχαριού)
ρίχνουμε την αλλαντοίνη ή την Urea μέσα στο αλκοόλ και μετά το νερό, κλείνουμε το καπάκι και ανακινούμε δυνατά. Θα γίνει αμέσως ένα κιτρινωπό τζελ.

Προσθέτουμε τώρα τα ενεργά συστατικά

  • 15 σταγόνες συμπύκνωμα αλόε βέρα
  • 15 σταγόνες πανθενόλη
  • 3 σταγόνες αλκοολικό εκχύλισμα χαμομηλιού
  • 2-3 σταγόνες αλκοολικό εκχύλισμα καλέντουλας
  • 2-3 σταγόνες αιθέριο έλαιο tee trea ή manuka
και για τον καθαρισμό
  • 1 έως 1,5 ml Sanfteen (Sucrose cocoate)
  • ή 2,5 ml betain (Cocamidopropyl Betaine)
  • ή 2,5 ml facetensid (Disodium Laurethsulfosuccinate
Ανακατεύουμε και έτοιμο το τζελ μας. Κάνουμε αφρό με κυκλικές κινήσεις σε βρεγμένο πρόσωπο και ξεβγάζουμε με χλιαρό νερό.

Η συνταγή λέει να το συντηρήσουμε με 10 σταγόνες Paraben K (έδινε τις διπλάσιες ποσότητες). Η γνώμη μου είναι πως καταρχήν δεν χρειάζεται λόγω της περιεκτικότητας περίπου 10% σε αλκοόλ, εκτός αυτού τα 50 ml αναλώνονται σχετικά γρήγορα, μέσα σε ένα μήνα.

13 comments:

witchofdaffodils said...

δε σε προλαβαίνω σήμερα...
τα ενεργά συστατικά που προτείνεις είναι θαυμάσια και μου ήρθε μια ιδέα: αν προστεθούν σε υγρό σαπούνι από 100% ελαιόλαδο (εσύ φτιάχνεις κι όλας)θα έχουμε το τέλειο εντελώς φυσικό προϊόν για τον καθαρισμό του προσώπου

vasvoe said...

υγρό σαπούνι δεν ξέρω πώς γίνεται
από την άλλη παρόλο που υπάρχουν σαπούνια για το πρόσωπο στο εμπόριο, λένε πως και το πιο απαλό σαπούνι είναι πολύ δυνατό για το πρόσωπο.
τα tensids που υπάρχουν ως επιλογές στην συνταγή είναι αποδεκτά στα γερμανικά "Naturkosmetik" (έχουν αυστηρά κριτήρια για το ποια προιόντα μπορούν να φέρουν αυτό το χαρακτηρισμό)

witchofdaffodils said...

Καλημέρα vasvoe, ναι, έχω διαβάσει γι'αυτά αλλά για να τα χρησιμοποιήσω θα πρέπει να βρω πρώτα ένα φαρμακοποιό που να τα προμηθεύει αλλά και να με συμβουλεύει σχετικά. Το υγρό σαπούνι γίνεται με KOH, υδροξείδιο του καλίου, αντί για NaOH και ακολουθείται η θερμή μέθοδος. Θέλει περισσότερη δουλειά αλλά με αυτό τον τρόπο μπορείς να φτιάξεις σαμπουάν και αφρόλουτρα χωρίς sodium laureth sulfate και βάζεις τα βότανα και τα αιθέρια που ταιριάζουν σε κάθε περίπτωση. Υγρό σαπούνι από 100% ελαιόλαδο φτιάχνει μια εταιρία στην Κρήτη και το πουλάει για 12 ευρώ τα 200ml. Υπάρχει και ένα πολύ καλό βιβλίο στα αγγλικά για την παρασκευή του. Αν σε ενδιαφέρει σου δίνω λεπτομέρειες.

vasvoe said...

Eva, προσοχή αν βάλεις Sanfteen 1,5 ml φτάνει είναι υπεραρκετό. Το διόρθωσα και στη συνταγή.

Μαγισσούλα πανάκριβο το κρητικό σαμπουάν! Είναι όλα τα φυσικά προιόντα τόο ακριβά στην Ελλάδα; Μόνο τον Κορρέ ξέρω, και είναι κι αυτός ακριβός. Όταν συνειδητοποίησα τί κοροιδία είναι άρχισα να μαθαίνω πώς να φτιάχνω τα δικά μου. Κι εμάς εδώ καποιες μάρκες είναι ακριβές αλλά υπάρχουν και πολύ φτηνές εξίσου καλές (εμφανίζονται με το όνομα του σουπερμάρκετ που τα πουλάει, όπως π.χ. ΑΒ ΒΑσιλόπουλος κτλ.)

Διάβαζα χτες πως το σαμπουάν είναι πολύ σημαντικό προιόν γιατί το δέρμα του κεφαλιού είναι πιο "απορροφητικό" από του σώματος. Μετά από αυτό ομολογουμένως το σκέφτομαι να βάψω τα μαλλιά ή όχι. Πάντως έχω και φυσικά σαμπουάν χωρίς sodium laureth sulfate που δεν είναι με σαπούνι.

Το βιβλίο ευχαρίστως να μου το προτείνεις, είχα σκοπό να παραγγείλω μερικά γιατί όσα είχε στην δημοτική βιβλιοθήκη τα ξεζούμισα ήδη ;)

witchofdaffodils said...

Ναι όλα είναι ακριβά. Ελληνικές εταιρίες καλλυντικών εκτός από τον Κορρέ που κάνει πλέον διεθνείς πωλήσεις και είναι ο πιο φθηνός, υπάρχουν ακόμα η Apivita, διεθνής και αυτή, η Ανθεια, η καλύτερη απ'όλους και η "βιολογική" Makrovita. Μιλάμε πάντα για "φυσικά" καλλυντικά που πωλούνται στα φαρμακεία. Δεν ξέρω πόσο καιρό έχεις να έλθεις στην Ελλάδα αλλά εμείς αιθανόμαστε εθνικά υπερήφανοι για την ακρίβεια μας.
Τώρα για το βιβλίο:
τίτλος: Making Natural Liquid Soaps: Herbal Shower Gels / Conditioning Shampoos / Moisturizing Hand Soaps
Συγγραφέας:Catherine Failor
Εκδότης:Paperback

. said...

ρε βας.. άρχισε το εμπόριο... δούλευε με παραγγελίες τουλάχιστον.
όλα αυτά τα υλικά ούτε μπορούμε όλοι να τα βρούμε εύκολα, ούτε εύκολα στρώνουμε τον κώλο μας να τα φτιάξουμε. Μπορείς να βγάλεις ένα τιμολόγιο και να κάνουμε ιντερνετικες παραγγελίες. Ε;

vasvoe said...

μωρέ τώρα που το λες, ούτε η πρώτη θά μαι ούτε η τελευταία. δεν βγάζεις τίποτα λεφτά αλλά τουλάχιστον τα έξοδα... αλλά αφού στο τέλος θα σας τα χαρίζω. τσάμπα θα στρώσω επιχείρηση :Ρ

. said...

όχι να χαρίζεις ρε.. τόσο κόπο κανεις. Δεν ξέρω βέβαια και τι έξοδα αποστολής θα είναι, αλλά μπορέι και να συμφέρει τελικά, ούτως ή άλλως τα φυσικά καλλυντικά είναι πανάκριβα. Αν το κάνεις πάντως (εκτός του ότι εννοείται πως το όνομά μου θα μπει σε κάποιο καλλυντικό =ΡΡΡ), δηλώνω πελάτισσα =)

Ecumene said...

Kosmetik Selbermachen

Kαι ομως αν οργανωθεις

θα βγαλεις λεφτα......

Εμεις βεβαια θα αναλαβουμε

να σε διαφημισουμε....

Ισως η Ροδια σου φτιαξει καποιο
banner@κι.....................

:)........Tι επαθε το ωραιο σου
avatar?...

vasvoe said...

λέγε λέγε θα με πείσετε στο τέλος

witchofdaffodils said...

βάλε κι εμένα στο πελατολόγιο (θα αγοράζω τα σαπούνια!)

mamour said...

Ευχαριστούμε για τις συνταγες αλλα μπορεις να μας συστησεις προμηθευτες;
Οι φαρμακαποθήκες στην θεσ/νικη δεν γνωριζουν καν το xanthan και το betain
μαρια μ.

vasvoe said...

nai an xereis germanika mporeis na paraggeileis apo to www.behawe.com h steile tous ena mail sta agglika me ayta pou zhtas kai 8a se voh8hsoun.