17.7.06

θρεπτική κρέμα για τα πόδια

Είναι μια κρέμα με απαλή κι ελαφριά υφή, που αποροφάται αμέσως και αφήνει την αίσθηση περιποιημένων ποδιών χωρίς να γλιστράει (όχι πολύ τελοσπάντων).

ενυδατική βάση
50 αποσταγμένο νερό
τα βράζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο


Εναλλακτικά αν τα πόδια μας ιδρώνουν πολύ -->αντί για αποσταγμένο νερό φτιάχνουμε ένα τσάι φασκόμηλο με αποσταγμένο νερό και το σουρώνουμε καλά να μη μείνουν υπόλοιπα από τα φύλλα.




λιπαρή βάση
15 γρ βούτυρο καριτέ
5 γρ. λάδι καρύδας
5 gr. lamecreme ( αυτό είναι γαλακτωματοποιητής με συστατικά: glyceryl stearate, glyceryl stearate citrate)
3 έως 5 gr. cetyl alcohol ανάλογα πόσο σφιχτή θέλουμε την κρέμα (δίνει υφή στην κρέμα - πιθανόν να κάνει και το κερί την ίδια δουλειά)

τα ζεσταίνουμε προσεκτικά να λιώσουν και να ανακατευτούν καλά.
Προσέχουμε να μην πάρει πολύ ψηλή θερμοκρασία το βούτυρο καριτέ -το βάζουμε να λιώσει στο τέλος αφού έχουν ζεσταθεί τα άλλα υλικά.

Tο νερό και η λιπαρή βάση πρέπει να είναι στην ίδια περίπου θερμοκρασία, 70 βαθμοί είναι ιδανικοί αλλά λόγω του βουτύρου καριτέ καλό είναι και λιγότερο, γύρω στους 40 βαθμούς (εγώ το έκανα στους 70). Ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό στα λάδια και ανακατεύουμε με ένα κουταλάκι. μόλις το ρίξουμε όλο αρχίζουμε να το ανακατεύουμε με το μηχανάκι του φραπέ. Μόλις πήξει (3 λεπτά περίπου) συνεχίζουμε με το κουταλάκι μέχρι να πάρει θερμοκρασία σώματος.

τώρα μπορούμε να ρίξουμε
5ml φυτική γλυκερίνη

10 σταγόνες αλκοολικό εκχύλισμα άρνικας, καλέντουλας ή χαμομηλιού
5 σταγόνες πανθενόλη
5 σταγόνες alpha-bisabolol
από 2 σταγόνες αιθέρια έλαια λεβάντας, δεντρολίβανου, tea tree, μέντας.

Ανακατεύουμε μέχρι να κρυώσει η κρέμα μας. Βοηθάει να την βάλουμε μέσα σε κατσαρολάκι με κρύο νερό. Την βάζουμε σε βαζάκι των 100 ml και... έτοιμη!

11 comments:

Thelksinoe said...

μια σκέψη...
αν προσθετες αιθέριο έλαιο τσαϊόδεντρου εκτός από θρεπτική θα γινόταν και αντιμυκητοβακτηριδιακή (πως μου βγήκε τώρα αυτή η λέξη δεν ξέρω) χρήσιμο τώρα το καλοκαίρι που η ζέστη και ο ιδρώτας προκαλούν μύκητες....

vasvoe said...

και μενθόλη ή αιθέριο έλαιο μέντας για να είναι και δροσιστικό... το έχω στο μυαλό μου να το κάνω αυτές τις μέρες, αλλά τελικά καταπιάστηκα με κάποια πιο απλά πραγματάκια...

witchofdaffodils said...

πέρσι είχα φτιάξει με αιθέριο έλαιο μέντας ένα foot butter. Ήτανε δροσιστικό αλλά αρκετά λιπαρό και γλιστερό! Μια κρέμα είναι προτιμότερη, κάτι έχω σκεφτεί, όχι πολύπλοκο αλλά περιμένω να γράψεις πρώτα τη συνταγή σου.

Thelksinoe said...

λοιπόν εγώ εμπνεύστικα από την ιδέα της vasvoe και έφτιαξα ήδη ένα butter πρόσθεσα όμως και λίγο βαλσαμόλαδο οφείλω να ομολογήσω ότι έχει γίνει πολύ καλό και καθόλου λιπαρό (το βάζω κάθε μέρα) τώρα πως το πέτυχα αυτό μην με ρωτήσετε....

witchofdaffodils said...

οχι, θα σε ρωτήσουμε

Thelksinoe said...

η αλήθεια είναι ότι είναι ένα μυστήριο και για μένα διότι δεν πέτυχε απλά έτυχε και δυστυχώς δεν κράτησα και σημειώσεις....

vasvoe said...

σήμερα έχουμε αργία και θα δοκιμάσω να το φτιάξω...

witchofdaffodils said...

ωραία συνταγή και η προσθήκη βάμματος είναι εξαιρετική ιδέα!
Η άρνικα είναι ιδανική για να θεραπεύει τους μόλωπες και τη φλεβίτιδα, όμως δεν πρέπει να εφαρμόζεται σε αμυχές ή ανοιχτές πληγές λόγω τοξικότητας.
Το φασκόμηλο που προτείνεις ενιχύει σίγουρα τη δράση της κρέμας. Ωραία, θέλω να τη φτιάξω και μετά θα πειραματιστώ και με μια δική μου ιδέα που βασίζεται περισσότερο στη συνεργιστική δράση των αιθέριων ελαίων...

vasvoe said...

Σίγουρα με αιθέρια έλαια μπορείς να καταπολεμήσεις πολλά προβλήματα των ποδιών: αίσθημα κάψας, πρήξιμο, κούραση, ιδρώτα, ζέστη, κακοσμία και μύκητες.
Δυστυχώς αν η κρέμα μυρίζει έντονα με πιάνει πονοκέφαλος, γι΄αυτό και έβαλα λίγες σταγόνες αιθέρια έλαια στη συνταγή. Αλλά και πάλι την ώρα που την έφτιαχνα με πείραξε.

witchofdaffodils said...

ναι κάθε άτομο αντιδρά διαφορετικά στα αιθέρια..

Εύα said...

αυτο ειναι που λεμε οιστρος και δημιουργια,δεν σας προλαβαινω,χαχαχαχα!!Υπεροχη η συνταγη για το λιπαρο μου δερμα,gracias κουκλα...