7.7.06

Ενυδατικό τζελ ματιών και για όλο το πρόσωπο

Ιδανικό σκέτο για επιδερμίδες λιπαρές μεν, που όμως δεν έχουν αρκετή ενυδάτωση. Αλλά και για ξηρές επιδερμίδες, όταν μπει από πάνω λιπαρή κρέμα.

Θα μας βγουν 100 ml. Πιθανώς μπορεί να καταψυχθεί όσο δεν χρειαζόμαστε άμεσα -το δοκιμάζω τώρα. Μπορεί να καταψυχθεί όσο δεν χρειαζόμαστε άμεσα. Με την συντήρηση αυτή κρατάει το προϊόν τρεις βδομάδες. Αν το θέλετε μόνο για το πρόσωπο, φτιάξτε μικρή ποσότητα. Εγώ το βάζω πρόσωπο-λαιμό-ντεκολτέ και χρειάζομαι 40 μλ για δυο βδομάδες. Φυσικά μπορούν οι ποσότητες να μειωθούν ανάλογα πόσο θέλουμε. Η παρασκευή του είναι εξαιρετικά εύκολη, αφού χρειάζεται απλά να αναμείξουμε τα υλικά στο δοχείο της αρεσκείας μας.

Τα συστατικά και πληροφορίες

5 ml Squalan ή κάποιο άλλο συστατικό, μη-λιπαρό, της αρεσκείας μας, ή καποιο μιξ -κάνει το δέρμα μαλακί και λείο
5 ml Urea (μη τρομάξετε, συνθετικό είναι) -ενυδάτωση
2 ml evening primrose-fluid (πώς λέγεται στα ελληνικά το evening primrose;) περιποίηση
5 ml λάδι από φύτρα σιταριού σε Fluid ή αμυγδαλέλαιο Fluid ή μισό-μισό -περιποίηση
2 ml Vitamin A-C-E Fluid ή Fluid πανθενόλη ή ξεχωριστά βιταμίνες -προστασία
1 ml BioKons /DuoKons ή αλκοόλ για συντηρητικό ή όποιο έχουμε πρόχειρο
5 ml γλυκερίνη (σφραγίζει την υγρασία)
3-4 ml Hyaluron, ανάλογα πόσο θα πάρει για να έχει το τζελ την επιθυμητή σύσταση -λειαίνει τις λεπτές γραμμές και "φουσκώνει" το δέρμα
65-70 ml ροδόνερο, ανθόνερο ή ύδωρ αμαμελίδας ή χυμό από αλόε βέρα (όχι το συμπυκνωμένο) ή ένα μιξ από αυτά ή σκέτο νεράκι αποσταγμένο.

Τα fluids ανακατεύονται πολύ εύκολα σε νερό, έτσι δεν χρειάζεται γαλακτωματοποιητής. Για να γίνει αυτό, το λάδι από φύτρα σιταριού, οι βιταμίνες και evening primrose αντίστοιχα έχουν περάσει μια διαδικασία, όπου ανακατεύονται με λεκιθίνη, που τα κάνει υδατοδιαλυτά.

Το Hyaluron είναι ένα οξύ, που υπάρχει και στο δέρμα μας (αυτό που αγοράζουμε έχει φτιαχτεί στο εργαστήριο, όπως και το ουρικό οξύ) , το οποίο φουσκώνει άμεσα τις λεπτές γραμμές. Αυτό το αποτέλεσμα υπάρχει μόνο όσο βάζουμε το τζελ, δεν έχει μόνιμη δράση.

Αν βάλετε BioKons για συντηρητικό, προτιμήστε ροδόνερο γιατί BioKons μυρίζει ήδη σαν ρόδο. Αλλιώς πιθανώς θα έχετε ένα τζελ που μυρίζει αηδιαστικά.

Παρασκευή και οδηγίες
Βάζουμε όλα τα υλικά μέσα στο αποστειρωμένο βαζάκι και ανακατεύουμε πολύ καλά -εγώ τα έβαλα μέσα σε ένα μπουκαλάκι από αυτά με δοσομετρητή, πολύ πρακτικό. Το Hyaluron πιθανώς να μην διαλυθεί αμέσως, θα πάρει μερικές ώρες. Επειδή το Hyaluron είναι αυτό που δένει τα υλικά μας σε τζελ, μην ανυσυχήσετε αν δεν γίνει αμέσως αρκετά παχύρρευστο. Ελέγξτε σε δυο τρεις ωρίτσες, που θα έχουν διαλυθεί οι κόκκοι. Αν τότε ακόμα σας φαίνεται πολύ υγρό, προσθέστε λίιιγο ακόμα Hyaluron, ανακατέψτε, και ξαναδείτε αργότερα. Πάντως όχι πάνω από 4ml στα 100ml συνολικά. Αν πάλι σας φανεί υπερβολικά παχύρρευστο, προσθέστε ελάχιστο ροδόνερο ή άλλο υγρό.

Το τζελ δεν θα γίνει διάφανο, αλλά γαλακτερό, λόγω της λεκιθίνης στα fluids.

Προσοχή, το τζελ απλώνεται πολύ καλά, που σημαίνει πως χρειάζεται ελάχιστη ποσότητα. Δυο - τρεις σταγόνες φτάνουν για όλο το πρόσωπο.

Το τζελ έχει δράση ενυδατική και κυρίως βοηθάει στο να μην χάνει η επιδερμίδα την υγρασία της σε ξηρό περιβάλλον. Π.χ. στο αεροπλάνο ή σε γραφείο με κλιματισμό. Φυσικά και δεν είναι καθόλου λιπαρό. Αν χρειάζεστε και λιπαρή κρέμα, βάλτε την από πάνω. Τα συστατικά στο τζελ βοηθούν να απορροφηθεί καλύτερα ό,τι κρέμα βάλουμε από πάνω.

Εγώ το έφτιαξα αρχικά σαν τζελ ματιών, αλλά τελικά μου άρεσε και την βάζω σαν τζελ ημέρας, πριν το αντιηλιακό. Το φυλάω στο ψυγείο και δροσίζει κιόλας. Απορροφάται αμέσως.

Βέβαια πρέπει να πω, πως ο καθένας αντιδράει αλλιώς στα συστατικά και καλό είναι να γίνει ένα μικρό τεστ στο μέσα του αγκώνα, πριν την βάλετε στο πρόσωπο. Και φυσικά αν έχετε αλλεργία σε κάποιο από αυτά τα συστατικά, ξεχάστε το.

6 comments:

Εύα said...

evening primrose=νυχτολουλουδο,καλη μου ;-)

vasvoe said...

ευχαριστώ... εύκολο, ε;

witchofdaffodils said...

Vasvoe, έχω τόσες απορίες που έγραψα ολόκληρη έκθεση...Αν και αισιόδοξη στην αρχή ότι θα μπορούσα να βρω τα υλικά για το τζελ που προτείνεις, τελικά μου φαίνεται μάλλον απίθανο γιατί είναι πολύ εξειδικευμένα.
Πέρασα αρκετή ώρα για να μορφωθώ περί των υλικών, ας είναι καλά η wikipedia….
Για το squalene βρήκα ενδιαφέρουσες πληροφορίες
εδώ. Υπάρχει σε κάψουλες (από γνωστή εταιρία βιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής), και το συγκεκριμένο είναι λάδι από συκώτι καρχαρία! Υπάρχει όμως και squalene που προέρχεται από φλοιό ρυζιού, φύτρο σταριού ή ελιές. Πιστεύω πως μπορεί να γίνει συστατικό σε πολλές κρέμες προσώπου, μερσί για την ενημέρωση, αυτό το υλικό δεν το γνώριζα.
Τώρα πάμε στο urea . H αλήθεια είναι ότι με προβληματίζει που παράγεται από συνθετική αμμωνία και διοξείδιο του άνθρακα. Τώρα για προμηθευτή ποιος ξέρει. Ίσως η διεύθυνση που έδωσε ο bee happy φανεί χρήσιμη.
Για το υαλουρανικό οξύ πληροφορίες εντός . Αυτό μάλλον θα βρίσκεται σε μεγάλα φαρμακεία, χρησιμοποιείται και σε ενέσιμη μορφή όπως το κολλαγόνο. Γνωρίζεις αν έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις;
To Biokons πρέπει να είναι η εμπορική ονομασία συγκεκριμένου συντηρητικού γερμανικής προέλευσης, οπότε περιμένουμε από εσένα να μας πεις για τα συστατικά του.
Τώρα πραγματικά δε γνώριζα ότι υπάρχουν φυτικά έλαια ευδιάλυτα στο νερό, παρά μόνο το sulfonated castor oil. (Άσχετο, μήπως μ’ αυτά λύνεις το πρόβλημα της ομογενοποίησης στο after shave που πρότεινες;). Όμως δεν πιστεύω ότι γίνονται ευδιάλυτα λόγω της λεκιθίνης. Παράδειγμα το καστορέλαιο γίνεται ευδιάλυτο μετά από επεξεργασία με θειικό οξύ. Κάτι ανάλογο θα πρέπει να γίνεται και με τα υπόλοιπα λάδια. Έχεις την καλοσύνη να γράψεις τα συστατικά ενός από αυτά, θα ήθελα πολύ να μάθω.
Αχαχ, πολύ προβληματίστηκα......

vasvoe said...

το σκουαλάν που παίρνω είναι φυσικά από ελιά.
Το urea είναι συστατικό και σε πολλές φαρμακευτικές κρέμες -χωρίς αυτό να λέει πολλά βέβαια.
Το Biokons ή DuoKons είναι συντηρητικό το οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται στα συστατικά που υποχρεωτικά πρέπει να αναγράφονται στη συσκευασία -βασικά είναι κάποιο συνθετικό άρωμα (μυρίζει ρόδο).

τα υδατοδιαλυτά λάδια περνάνε από μια επεξεργασία σε πολύ μεγάλη ταχύτητα και καθώς γίνονται μικροσκοπικές σταγονίτσες πιάνονται μέσα σε σταγονίτσες λεκιθίνης - έτσι την κατάλαβα την περιγραφή τουλάχιστον.

Τα INCI στο fluid νυχτολούλουδο που έχω είναι
aqua, oenothera biennis, alc.denat. lecithin, tocopherol, ascorbyl palmitate

ίδια και στο fluid από λάδι σιταριού.
aqua, triticum vulgare, alc.denat. lecithin, tocopherol, ascorbyl palmitate

vasvoe said...

το hyaluronic acid δεν ξέρω αν έχει (αρνητικές) μακροχρόνιες επιπτώσεις. στο τζελ είναι σε αρκετά μεγάλη δόση πάντως.

To Biokons δεν έχει επάνω INCI, άρα είναι από μόνο του αυτό το συστατικό...

witchofdaffodils said...

μερσί vasvoe, από ότι βλέπω τα fluids δεν έχουν κανένα ιδιαίτερο χημικό συστατικό. Το ascorbyl palmitate είναι συνθετικός εστέρας ασκορβικού (Vit C) και παλμιτικού οξέος (από λάδι κοκοφοίνικα) και δρά σαν αντιοξειδωτικό ακόμα και στα τρόφιμα (Ε304). Άρα πραγματικά η ανάμιξη με το νερό και η υδατοδιαλυτότητα πρέπει να οφείλεται στη μηχανική επεξεργασία λογω ταχύτητας. Ευχαριστώ για την πληροφορία. Πάντως υδατοδιαλυτά λάδια δεν βρήκα σε κανένα site από αμερική, ούτε σε αυτό που αναφέρω στο μπλόγκ μου, στα σχόλια, σχετικά με το θέμα των φυτικών κεριών. Ρίξε του μια ματιά αν θες, έχει τρομερή ποικιλία σε λάδια.