27.6.06

Βασικές Οδηγίες Σαπωνοποιίας

θα γράψω τις δικές μου οδηγίες σαπωνοποιίας αύριο-μεθαύριο. Μέχρι τότε σας αφήνω να βρείτε τα υλικά.

Τα απαραίτητα υλικά είναι

  • αποσταγμένο νερό, στο οποίο θα διαλύσουμε το ΝαΟΗ και στη συνέχεια θα το ρίξουμε στα λάδια
  • κάποιο λάδι ή συνδυασμός λαδιών (ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, λίπος καρύδας, φοινικέλαιο, λάδι από κουκούτσια σταφυλιού, canola oil...) Το κάθε λάδι έχει διαφορετικές ιδιότητες στη σαπωνοποίηση π.χ. άλλο κάνει σκληρό σαπούνι, άλλο κάνει πολύ αφρό κτλ. Γι'αυτό και συνήθως συνδυάζουμε δύο ή περισσότερα είδη λαδιών.
  • ΝαΟΗ (υδροξείδιο του νατρίου ή στα αγγλικά Sodium Hydroxide) που είναι το χημικό που θα χρειαστούμε για να γίνει η σαπωνοποίηση ή ΚΟΗ (Υδροξείδιο του Καλίου ή καυστική ποτάσα. Εγώ χρησιμοποιώ ΝαΟΗ γι'αυτό και στις συνταγές που θα δίνω θα αναφέρεται η ποσότητα για ΝαΟΗ. Αν χρειαστείτε ΚΟΗ ευχαρίστως να σας το βρω με ένα εργαλείο που υπάρχει στα γερμανικά, το Seifenrechner (λινκ αύριο).

Τα προαιρετικά υλικά, αυτά που δίνουν στο σαπούνι μας την ιδιαιτερότητά του, είναι

  • εκχύλισμα βοτάνου στο φυτικό λάδι που θα χρησιμοποιήσουμε για την σαπωνοποίηση. Πώς κάνουμε εκχύλισμα έχει εξηγήσει η Μελάνθη- Witch of daffodils εδώ
  • ακριβά καλλυντικά λάδια όπως αμυγδαλέλαιο, τζοτζομπά, βουρυτοκακάο, βούτυρο καριτέ... για περιποίηση της επιδερμίδας, τα οποία προσθέτουμε στο τέλος (αφού αρχίζει να πήξει το σαπούνι μας) ώστε το δυνατόν να μην σαπωνοποιηθούν
  • βότανα αποξηραμένα ολόκληρα ή τριμένα σε σκόνη, ή εκχυλίσματα βοτάνων
  • υλικά για απολέπιση ή μασάζ, όπως ρύζι, λούφα (το ξέρατε ότι το λούφα είναι ένα είδος αγγουριού αποξηραμένο;) , τρίμμα αμυγδάλου και κουκουτσιού ελιάς, πέρλες τζοτζομπά ή ταπιόκας, βρώμη, μικρά φασόλια...
  • αλάτι (σαπούνια με αλάτι κάνουν πολύ μαλακό το δέρμα)
  • γάλα ή τσάι ή χυμούς φρούτων αντί για αποσταγμένο νερό
  • αιθέρια έλαια για τις ιδιότητές τους ή/και για το άρωμά τους
  • φυτικά αρώματα όπως ξύσμα βανίλιας, ή συνθετικά αρώματα ή αρώματα ζαχαροπλαστικής
  • χρώμα είτε φυτικό (κουρκουμά, παντζάρι) είτε χρώμα ζαχαρπλαστικής είτε συνθετικό ειδικό για σαπωνοποίηση...
Πού βρίσκουμε υλικά:
  • στο σουπερμάρκετ
  • σε φαρμακεία
  • σε μαγαζιά βιολογικών προιόντων
  • σε καταστήματα new age
  • σε καταστήματα με καλλυντικά είδη
  • online www.behawe.com
Tip από τον BeeHappy "Ό,τι έχει σχέση με χημικά και αιθέρια έλαια κλπ θα τα βρείτε στον Ρουμπουλάκη, Σωκράτους 30, τηλ. 5222294"

24 comments:

ellinida said...

Αψογα ! Ξέρεις πόσα χρόνια έψαχνα συνταγή !!! Αλλά πολύπλοκο βρε παιδί μου !
Να'σαι καλά ! Να έχεις μιά όμορφη μέρα .

Εύα said...

αυτο θα πει "μαστορισσα"!
Μιλαμε για υψηλη τεχνη...συνεχισε να μας δινεις τα φωτα σου,μπραβο!

vasvoe said...

ευχαριστώ κππελιές!! το κείμενο δεν είναι δικό μου... είναι ελεύθερη μετάφραση μιας φίλης από τα γερμανικά...

witchofdaffodils said...

Μετάφραση ή όχι, το κείμενο είναι αναλυτικό και πολύ κατατοπιστικό.
Περιμένουμε και μερικές υποδείξεις για τους προμηθευτές των πρώτων υλών πλιζ...

vasvoe said...

ευχαριστώ. για προμηθευτές δεν ξέρω να σας βοηθήσω, γιατί είμαι ελβετία και τα παίρνω από εδώ. Α, περίμενε, ξέρω ένα γερμανικό προμηθευτή που στέλνει σε όλη την ΕΕ -και οι τιμές του είναι καλές. www.behawe.com (είναι μόνο στα γερμανικά δυστυχώς...) πάντως ΝαΟΗ πρέπει να υπάρχει στα μεγάλα φαρμακεία όπως και αιθέρια έλαια και γλυκερίνη... τα υπόλοιπα λάδια στο σουπερμάρκετ ή σε μαγαζιά βιολογικών προιόντων. Πιθανώς να σας έρθουν αρκετά ακριβά όλα αυτά...

witchofdaffodils said...

Ηθικό δίδαγμα: Το κυρίαρχο λάδι στα σαπούνια θα είναι το ελαιόλαδο (κρατάμε καιτην παράδοση). Υπάρχει μια σχετικά καλή ποικιλία λαδιών στα καταστήματα βιολογικών από 5,5 έως και 20 Ευρώ το λάδι (εννοείται τα 250 ή τα 500 ml.)
Το mirabilis.gr έιναι από τα καλύτερα.
Έχω βρεί και ένα γαλλικό site με καλές τιμές. Τώρα τα ακριβά βουτυράκια και τα εξωτικά λάδια μόνο από Αμερική και σε μικρές ποσότητες γιατί τα μεταφορικά είναι ακριβότερα από τα ίδια τα προιόντα.
Ούτε κουβέντα για palm kernel oil, μόνο σε αμερική το βρήκα (δεν είναι ακριβό) αλλά το δίνουν σε πολύ μεγάλες ποσότητες...

vasvoe said...

τιμές για σύγκριση από το
(δεν θέλω να κάνω διαφήμηση, αλλά αυτό ξέρω, αυτό εμπιστεύομαι που λένε)

250 γρ βουτυροκακάο μη-ραφιναρισμένο 5,20 ευρώ
250 γρ βούτυρο καριτέ ραφιναρισμένο 6 ευρώ
1 κιλό ΝαΟΗ 6,70 ευρώ
1 κιλό palm kernel oil ραφιναρισμένο 9,30 ευρώ

Τα στέλνουν με το γερμανικό ταχυδρομείο άρα κοστίζει όσο ένα κανονικό πακέτο ανάλογα το βάρος του (τιμές ανάλογες των ΕΛΤΑ), εκτός αν παραγγείλεις πάνω από 150 ευρώ οπότε είναι δωρεάν η αποστολή.

witchofdaffodils said...

λοιπον μπηκα στο site που είπες (όταν προκειται για κάτι τέτοια παθαίνω πολυγλωσσία)και οι τιμές του είναι απίστευτες! Να φανταστείς ότι π.χ. το λάδι από κουκούτσια βερίκοκου τα 100ml στο μοναδικό μέρος που το έχω βρεί το πουλάνε 10 Ευρώ τα 100ml (τα εισάγει απο Αυστρία) και αυτό το δίνει μόνο 2,5 Ευρώ!
Είδα ότι κάνει διαχωρισμό σε refined και μη αλλά δεν πρόσεξα αν έχει και βιολογικά.
Θα το διαβάσω ????!!! προσεκτικά να δω αν στέλνει και Ελλάδα.
Αν κατάλαβα για να παραγγείλεις θέλει username & password;

witchofdaffodils said...

Ααα..δεν ξερω αν θα καταφέρω να παραγγείλω αλλά το γλεντάω αρκούντως. Έβαλα ένα κείμενο με την περιγραφή ενός λαδιού από τη βραζιλία σε έναν on line translator και μου έβγαλε αρκούδες!
Δεν δερω άν θα κάνω σαπούνι αλλά βρήκα τι θα κάνω σε ώρες απελπισίας...

vasvoe said...

Ναι στέλνει σε όλη την Ευρωπαική 'Ενωση. Όχι δεν χρειάζεται username/password. Εγώ πάντως δεν έχω. Συμπληρώνεις τα στοιχεία σου στο τέλος για την αποστολή. Αλλά αν ξαναπαραγείλεις από αυτούς από ένα συγκεκριμένο ποσό και πάνω σου κάνουν κάποια μικρή έκπτωση...
Αν χρειάζεσαι βοήθεια για μετάφραση πες μου.

witchofdaffodils said...

ευχαριστούμε προκαταβολικώς..

Anonymous said...

Vasvoe, μιας και δε με ρωτησες για να μεταφερεις εδω το κειμενο μου, θα ηθελα ειλικρινα να το αφαιρεσεις.
Αν δεν το κανεις, θα αναγκαστω να κινηθω δικαστικως.
Ευχαριστω.

vasvoe said...

θα ήθελες να μου στείλεις ένα μέηλ γιατί δεν καταλαβαίνω την ξαφνική ενόχληση. όταν το έβαλα στο άλλο μπλογκ δεν σε πείραξε. με ονοματεπώνυμο σε παρακαλώ όμως, ε;

πραγματικά αν είχες πει ότι θες να το αφαιρέσω σκέτα νέτα θα το έκανα πάραυτα. αυτή η απειλή στο καπάκι χωρίς ουσιαστικό λόγο με ενοχλεί αφάνταστα.

vasvoe said...

Τί κρίμα που αφαίρεσες το σχετικό ποστ σου από εδώ. Θα μπορούσα να διαγράψω το κείμενο από το μπλογκ και να το αντικαταστήσω με το λινκ. Τέλοσπάντων... περιμένω το μέηλ σου. Η διεύθυνση είναι στο προφίλ μου.

BeeHappy said...

Ό,τι έχει σχέση με χημικά και αιθέρια έλαια κλπ θα τα βρείτε στον Ρουμπουλάκη, Σωκράτους 30, τηλ. 5222294

vasvoe said...

ευχαριστούμε πολύ!

Lili said...

karmen, καταλαβαινω την ενοχληση σου αλλα μπορουσες να το πεις πιο ηπια και να αφησεις τα δικαστικα απ εξω(βεβαια εισαι δικηγορος, και αρπαζεσαι ευκολα οποτε δεν μπορω να σου πω τιποτα)

απο την αλλη vas, ασχετως αν ο τροπος της δεν ειναι ο καλυτερος, δεν θεωρω σωστο να παιρνεις μια συνταγη που ειναι δικη της, απο το φορουμ που σε πηγα εγω, και να μην κανεις εστω μια αναφορα στον δημιουργο.
Ειναι το λιγοτερο ανεντιμο, αν και δεν νομιζω οτι το εκανες με αυτην την σκοπιμοτητα.


προτεινω να βαλεις λινκ του multiforums απ οπου πηρες την συνταγη και να τα ξαναβρειτε οι διαδυκτιακες φιλεναδες.

Οκ?

witchofdaffodils said...

beehappy ευχαριστούμε!
vasvoe, o τρόπος παρασκευής σαπουνιών, (όπως και παρασκευής εκχυλισμάτων στο μπλογκ μου) δεν αποτελούν πατέντα ούτε κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων. Μεταφέρονται είτε με την προφορική παράδοση (παλαιότερα), είτε μέσα από βιβλία (υπάρχουν δεκάδες), ή τώρα μέσα από εκατοντάδες ιστοσελίδες. Όλα σχεδον πανομοιότυπα. Μακάρι να γίνουμε πιο γενναιόδωροι...Όσοι αποφασίζουμε να γράφουμε όχι μόνο παλαιότατες και γνωστές φόρμουλες, που έτσι κι αλλιώς δεν είναι δικές μας, αλλά και να παρουσιάζουμε δικές μας ιδέες χωρίς το σήμα της πατέντας, αφού τις εκθέτουμε δημόσια στην ουσία τις χαρίζουμε σε όλους...

vasvoe said...

Κάρμεν,
επαναλαμβάνομαι ή μάλλον λέω με πιο πολλές λεπτομέρεις αυτά που είπα στα προηγούμενα σχόλια.
Την μετάφραση την ανέβασα παλιότερα σε άλλο μπλογκ και δεν φάνηκε να σε ενοχλεί (είχες σχολιάσει κιόλας κι εσύ πόσο δημιουργικό είναι κτλ).
ΤΟΤΕ δεν έβαλα λινκ γιατί η λίλι δεν ήθελε να συνδεθεί το μπλογκ της με το φόρουμ. Έτσι είχα γράψει ένα σκέτο αόριστο "από ένα φόρουμ", ουδέποτε είπα πως ήταν δική μου μετάφραση.
Δεν φαντάστηκα, αφού δεν είχες πρόβλημα την πρώτη φορά, μάλιστα μου φάνηκες μάλλον ενθουσιασμένη, ότι σε αυτό το μπλογκ θα το πάρεις τόσο στραβά γιατί φυσικά και δεν θα το έβαζα παρά θα έγραφα δικές μου οδηγίες εξ'αρχής.
Οι οδηγίες είναι γενικού ενδιαφέροντος... γνώμη μου είναι πως οφείλουν να κυκλοφορούν ελεύθερα αφού έχουν πληροφοριακό χαρακτήρα.
Δεν ξέρω για ποιες συνταγές ΣΟΥ μιλάς όταν λες ότι της πήρα, πρόκειται για μετάφραση γενικών οδηγιών και ένα απλό παράδειγμα.
Δεν ξέρω το όνομά σου για να βάλω πηγή παρά μερικά ψευδώνυμα χωρίς ένα μπλογκ ή κάποιο σάιτ για παραπομπή.
Το ποστ τελοσπάντων κατέβηκε χτες βράδυ αφού είδα το σχόλιό σου και αφού έκανα όπως ήθελες δεν βλέπω γιατί συνεχίζουμε. Το αίτημά σου εκπληρώθηκε.
Η απειλή ήταν περισσότερο από περιττή (νομίζω και άτοπη). Αλλά συνεχίζεις σε άσχημο τόνο. Λες "Και σιγα μην κατσω να ασχοληθω τι προθεσεις ειχε". Κι εγώ δεν έχω υποχρέωση να μου αρέσει ο τόνος σου επειδή μπορεί να έχεις τσαμπουκαλεμένο χαρακτήρα.
Η καλή διάθεση με την οποία μου έδειξες τα καλλυντικο-φόρουμ πού είναι τώρα;; Δεν χαίρεσαι που το χόμπι εξαπλώνεται; Που βρίσκονται κι άλλες/οι ενδιαφερόμενες/οι;
Όταν γράφω συνταγές από αλλού αναφέρω πηγές τα άλλα είναι δικές μου συνταγές.
Εξάλλου πολλές συνταγές απλά υπάρχουν και κυκλοφορούν, χωρίς να έχουν συγκεκριμένο εμπνευστή.
Θα είχα βάλει λινκ κατευθείαν στο φόρουμ μετά το σχόλιό σου αλλά το συγκεκριμένο κείμενο λείπει. Δεν πειράζει, ευκαιρία να τα γράψω με δικά μου λόγια. Αν το είχα αντιγράψει παραπέμποντας στο φόρουμ θα ήσουν σύμφωνη;
Τώρα για το ότι μου έδειξες την σαπουνοσελίδα κτλ αν ξέχασα να σε ευχαριστήσω λυπάμαι, σε ευχαριστώ πολύ γιατί μπορεί να μην τα είχα βρει τόσο σύντομα ψάχνοντας να ασχοληθώ με το θέμα.
Δεν καταλαβαίνω όμως αν το "εγώ σε πήγα εδώ εγώ σε πήγα εκεί" συνεπάγεται κάποιες υποχρεώσεις.
Αν έχεις κι άλλα σχόλια παρακαλώ στο μέηλ μου, γιατί αυτό το μπλογκ έχει θέμα "συνταγές" κι έχουμε ξεφύγει τελείως.

vasvoe said...

Λίλι σε ευχαριστώ για την παρέμβαση και την καλή σου διάθεση.

Lili said...

ξερετε τι βλεπω εγω;
δυο ανθρωπους που συμπαθηθηκαν και στην πορεια ανακαλυψανε οτι ο αλλος δεν φερεται οπως θα περιμενανε.
οχι οτι υπαρχει κακη συμπεριφορα, η αν θελετε ντε και καλα να υπαρχει(ειναι θεμα ερμηνειας παντα), τοτε και οι δυο ειναι ενοχες γιατι δεν αντιδρουνε με τον τροπο που θα ηθελε η αλλη.

Βλεπω οτι η καρμεν ενιωσε προδομενη απο μια διαδικτυακη φιλια.
Το αν θα επρεπε να νιωσει ετσι η οχι δεν το εξεταζω, ουτε αν εχει δικιο.
Ειναι γεγονος οτι αντιδρωντας επιθετικα, χαθηκε και η τελευταια ελπιδα για ξεκαθαρισμα.
η οχι;


Ρε μην ειστε μαλακες.
πειτε τα στο μεσεντζερ.
πειτε ομως τι υπαρχει στην καρδια.
'ενιωσα να μην μου αναγνωριζεις τον κοπο μου"
"ενιωσα προδομενη"
"ενιωσα να με προσβαλλεις"
"με σταναχωρεσε που πιστεψες αμεσως το χειροτερο για μενα"
Βρειτε τα γιατι μοιαζετε πολυ.

και σταματησετε βαση αυτου να ερμηνευετε η μια την αλλη.


και τωρα φευγω.
βαρεθηκα.

vasvoe said...

:D

vassino@hotmail.com

Lili said...

αν υποψιαστω οτι τα ξαναβρηκατε χαρη σε μενα και δεν το γραψετε εδω για να μου το αναγνωρισετε( τι μονο εσεις εχετε δικαιωμα στην ανασφαλεια και στην αναγκη αναγνωρισης μου?) θα θα θα...



τιποτα.


πλακα κανω φυσικα.:P

tanius said...

Γεια σας
δοκιμαστικό!