25.4.06

Συνταγές για σπιτικά, φυτικά καλλυντικά - καθαρισμός

καθαρισμός με γιαούρτι

για κανονικά δέρματα - μια δόση (πρέπει να χρησιμοποιηθεί άμεσα)

μια φράουλα λιωμένη
μια κουταλιά σούπας γιαούρτι ολόπαχο
μια σταγόνα αιθέριο έλαιο λεβάντα

ανακατεύουμε τα υλικά. βρέχουμε το πρόσωπο με ζεστό νερό και το καθαρίζουμε επί ένα λεπτό με το φραουλένιο γαλάκτωμα με κυκικές κινήσεις. το ξεβγάζουμε με ζεστό νερό. (και το λαιμό)

-------------

λιπαρά δέρματα - μια δόση (πρέπει αν χρησιμοποιηθεί άμεσα)

μια κουταλιά σούπας γιαούρτι με λίγα λιπαρά
μια πορδίτσα χυμό λεμονιού (ας πούμε ένα κουταλάκι)
μια σταγόνα αιθέριο έλαιο δεντρολίβανο

ανακατεύουμε τα υλικά. βρέχουμε το πρόσωπο με ζεστό νερό και το καθαρίζουμε επί ένα λεπτό με το φραουλένιο γαλάκτωμα με κυκικές κινήσεις. το ξεβγάζουμε με ζεστό νερό. (και το λαιμό)

-----------------

λιπαρά δέρματα - διατηρείται μια βδομάδα στο ψυγείο.

125 γρ. γιαούρτι λίγα λιπαρά
125γρ. νερό
2 κουταλιες σούπας ξερά άνθη λεβάντας
1 κουταλιά σούπας μέντα ξερή

ανακατεύουμε σε γυάλινο βαζάκι και αφήνουμε τα υλικά μια νύχτα στο ψυγείο για να "τραβήξουν". το πρωί σουρώνουμε, βάζουμε σε γυάλινο βαζάκι και το χρησιμοποιούμε πρωί βράδυ. Πώς; βρέχουμε το πρόσωπο με ζεστό νερό, βάζουμε μπόλικο από το μείγμα σε ένα cotτon pad με το οποίο καθαρίζουμε το πρόσωπο μα κυκλκες κινήσεις. στο τέλος ξεβγάζουμε με ζεστό νερό.

peeling για λιπαρά δέρματα

η συνταγή είναι από βιβλίο.

λοιπόν... ένα ελαφρύ πίλινγκ που μπορείτε να χρησιμοποιείται όσο συχνά θέλετε

200 γρ. βρώμη (κουάκερ ρε παιδί μου)
75 γρ. στάσου, έχω μύγδαλα τρίμα
2 κουταλιές σούπας άνθη λεβάντας ξερά
1 κουταλιά σούπας μέντα ξερή
60 γρ. άργιλο πράσινη

παίρνουμε τη βρώμη και τη λεβάντα και τα αλέθουμε στη μαρία (μαρία λένε το μικρό μιξερο-μπλεντεράκι χειρός μουλινέτ ή ανάλογο) προσθέτουμε τα μύγδαλα τρίμα και με τα χεράκια μας τρίβουμε την ξερή μέντα. ρίχνουμε και την άργιλο. ανακατεύουμε. φυλάμε το μείγμα σε αεροστεγές κουτάκι. όταν θέλουμε να κάνουμε πίλινγκ παίρνουμε μια κουταλιά σούπας και το αναμειγνείουμε με δυο τρεις κουταλιές νερό να γίνει μια πάστα. τρίβουμε το καθαρισμένο μούτρο μας με την πάστα και ξεπλένουμε με χλιαρό νερό.

Συνταγές για σπιτικά, φυτικά καλλυντικά - γενικά και πίλινγκ

γενικά τείνω προς την συμβουλή μη βάζεις στο δέρμα σου κάτι που δεν μπορείς να το φας... βουτυροκακάο... τζότζομπα (ή χόχομπα τώρα δεν θα τα χαλάσουμε στην προφορά)... shea butter, αιθέρια έλαια, ανθόνερα, φρουτοπολτούς, αβοκάντο, αγγούρι... αλάτι, λάδι, ζάχαρη... γιαούρτι, γάλα... μπαχαρικά, βότανα... αμυγδαλέλαιο, αρώματα ζαχαροπλαστικής. τζελ αλόης κατευθείαν απ'το φυτό. τέτοια πράματα... θα βάζατε καρκινογόνα στο σκώτι σας; ε, στο δέρμα γιατί να βάλετε... θα βάζατε στο μάτι σας κάτι που το ερεθίζει; ε, στο δέρμα γιατί να βάλετε... το θεωρούμε υποτιμητικά ως παράγοντα ομορφιάς... ξεχνάμε πως είναι το μεγαλύτερο όργανό μας, στο οποίο λένε αντικατοπτρίζεται η κατάσταση της υγείας μας... (όπως και στα μάτια και στα μαλλιά)

ειδικά πίλινγκ είναι τα αγαπημένα μου... δεν υπάρχει πιο εύκολο καλλυντικό να φτιάξεις και δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχεις τα υλικά, ακόμα και η πιο ακαμάτρα έχει λάδι κι αλάτι ή ζάχαρη... αυτό είναι το πίλινγκ... τα άλλα είναι γαρνιτούρα...

θέλετε συνταγούλες;

λοιπόν...

για ξηρή ή ευαίσθητη επιδερμίδα, πίλινγκ σώματος, μια δόση.

ένα αβοκάντο λιωμένο
μισό αγγούρι τριμένο
δυο χούφτες στάσου, μύγδαλα ψιλοκοπανισμένα ή στο μίξερ να γίνουν σχεδόν σκόνη.

Ανακατεύετε τα υλικά και αν ανατισταθείτε στον πειρασμό να βάλετε λίγο αλατάκι και να το φάτε, πρώτον σας βγάζω το καπέλο, δεύτερον προχωράτε ως εξής:

κάνετε το ντους σας, και το πασαλείβετε με κυκλικές κινήσεις, από τα πόδια προς τα πάνω, πωπό, κοιλιά. χέρια από τα δάχτυλα προς τους ώμους, μετά την πλάτη από το λαιμό προς τη μέση και μετά στομάχι και στήθος. (δλδ αυτό που λένε πάντα με φορά προς την καρδιά). Ξεπλένουμε καλά και σκουπίζουμε ελαφρά, δλδ δεν τριβόμαστε μετά με την πετσέτα, γιατί θα αποροφήσει το αβοκάντο η πετσέτα κι όχι το δέρμα μας. απολαμβάνουμε.


Προσοχή: επειδή είναι φυσικά προιόντα δεν σημαίνει πως δεν μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες. αν έχετε π.χ. αλλεργία στο αβοκάντο τί να σας κάνει το φυτικό πίλινγκ;;

20.4.06


Είχε η Λίλη κάτι για τον καφέ στον εναλλακτκό.

Και μου ήρθαν διάφορα στο μυαλό...

Πώς είμαι η "ξενέρωτη" που δεν πίνει καφέ. Πώς στην Ελλάδα όταν ρωτάω τί τσάγια έχουν και μου αραδιάζουν όλες τις γεύσεις του Λίπτον (λεμόνι, φρούτα τα δάσους, βανίλια, περτγαμόντο κλπ). Κι όταν λέω όχι γεύσεις, τί είδους τσάγια έχετε θέλω να μάθω, με κοιτάνε σαν να είμαι εγώ η ηλίθια. Δοκίμασα να ζητήσω και "ζεστά ροφήματα", μπας και βγάλουμε άκρη, αλλά που... μόνο μια φορά μου είπε ένα παιδί ότι είχανε και χαμομήλι... όχι ό,τι καλύτερο πριν βγεις
για βράδυ αλλά πάντως καλό μετά το φαί.

Πάλι καλά που πάντα υπήρχαν άνθρωποι που έλεγαν δεν καπνίζεις; Μαγκιά σου. Το έκοψες; μαγκιά σου. Μακάρι κι εγώ. Τώρα όλο και περισσότεροι. Στο σχολείο αν δεν κάπνιζες π.χ. ήσουν το "φλωράκι".

Α, και κάτι άλλο που μου ήρθε τώρα. Αυτό με το δηλητήριο που λες. Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι και με τον καφέ όπως με κάθε immune therapy (μήπως λέγεται immunisation therapy? Αυτό τέλοσπάντων που σου δίνουν πολύ λίγη ποσότητα αυτού που π.χ. προκαλεί αλλεργία που αυξάνεται σταδιακά μέχρι να φτάσεις στη σωστή δόση που κανονικά θα σε πείραζε αλλά στο μεταξύ την έχεις συνηθίσει). Εμένα π.χ. ακόμα και ένα πράσινο τσάι με "τινάζει" καλά για καφέ δεν το συζητάμε, αρρωσταίνω! Αυτοί που πίνουν καφέ κάθε μέρα δεν νιώθουν τίποτα όμως (εκτός από την εξάρτηση).