6.9.06

ΠΛΗΘΩΡΙΚΟ ΚΕΗΚ ΚΑΡΟΤΟ

είναι εύκολο, πολύ εύκολο κέηκ, και πετυχαίνει πάντα. και μπορείτε να το κάνετε και πολύ αυθόρμητα γιατί τα βασικά υλικά βρίσκονται πάντα στο σπίτι

λοιπόν αυτό το κέηκ την έχει 30 εκατοστά (την φόρμα) ή 12 κομμάτια

3 αυγά τουρκίας
250 γρ. ζάχαρη καφέ
ξύσμα βανίλια ή βανιλλίνη
2 dl ηλιέλαιο όχι πρώτης ποιότητας, για να μυρίζει όσο το δυνατόν λιγότερο, ή μισό-μισό με λάδι από φυστίκι αράπικο
200γρ. αλεύρι άσπρο, αν το δοκιμάσετε με ολικής αλέσεως πέστε μου πώς έγινε
1 κουταλιά σούπας άνθος αραβοσίτου (κοινώς maizena)
2 κουταλίτσες γλυκού μπέικιν πάουντερ
μια πρέζα αλάτι
δύο κουταλάκια γλυκού κανέλα τριμένη
ένα κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο τριμένο
μισό κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο τριμένο
μισό κουταλάκι τζίντζερ τριμένο
προαιρετικά και μια πρέζα κόκκινο πιπέρι
μπόλικο ξύσμα πορτοκάλι
(είπαμε είναι πληθωρικό κέηκ, έχει απόοοοολα τα μπαχαρικά μέσα!!)
250 γρ. καρότο χοντροτριμένο στον τρίφτη (μη το κάνετε πολτό στο μπλέντερ δλδ)
100 γρ. καρύδια όλων των ειδών ή ό,τι είδος ξηροκάρπι σας βρίσκεται (ανάλατα βέβαια!!)(πέκαν, καρύδια, φουντούκια, στάσου μύγδαλα...κτλ) μόνο πευκόσπορο μη μου βάλετε! χοντρό- ή ψιλοκοπανισμένα, όπως γουστέρνετε
50 γρ. σταφίδα, προαιρετικά την μουλιάζουμε σε μια γουλιά ποτό ό,τι μας αρέσει και τις αφήνουμε να το "πιει"

προαιρετικά γα το γλασάρισμα (απλά προσθέτετε πολύ ζάχαρη στο γλυκό σας... πάντως και χωρίς είναι τέλειο)

100 γρ. φιλαδέλφια (και γιαούρτι τοτάλ να βάλετε καλό βγαίνει μη πω και καλύτερο, εγώ βάζω κουάρκ)
200 γρ ζάχαρη άχνη
προαιρετικά βανιλίνη για άρωμα, ή ξύσμα από βανίλια

προθερμαίνουμε το φουρνο στους 180
σε ένα μεγάλο μπωλ βάζουμε τα αυγά τη ζάχαρη και τη βανίλια και τα ανακατεύουμε με το μίξερ να πάρουν ένα πολύ ωραίο ανοιχτό κίτρινο χρώμα
τσουπ, βάλε και το ηλιέλαιο μέσα. βζουν βζουν, ξανα-ανακάτεψε.
τσουπ και το αλεύρι+άνθος+μπέικιν πάουντερ+μπαχαρικά όλα μέσα
ξανα-ανακάτεψε
τώρα ρίξε το καροτάκι και τα καρύδια με τις σταφίδες να πάνε παντού.
η ζύμη σας είναι έτοιμη. μέσα στο ταψάκι και στο φούρνο. για μία ώρα στους 180, θα το βάλετε κάτω κάτω. κοιτάχτε όμως καλού κακού μήπως τσουρουφλίζεται το από πάνω και πρέπει να το σκεπάσετε με χαρτί ψησίματος ή όπως το λέτε στο ελλάντα, εμείς στο χωριό μου το λέμε Backpapier.

στη μισή ώρα το σπίτι θα μοσχοβολήσει χριστούγεννα και θα σας τρέχουν τα σάλια. όταν γίνει και ελέγξουμε με το μαχαίρι αν ψήθηκε μέσα-μέσα (που ψημένο είναι δλδ αλλά γίνεται να μην ελέγξεις; ιεροτελεστία είναι αυτή), το αφήνουμε να κρυώσει για να του βάλουμε το γλάσο από πάνω αν θέλουμε.

το "γλάσο" είναι πολύ εύκολο ανακατεύεις τη ζάχαρη με το γιαούρτι και με αυτό πασαλείβεις το κέηκ από πάνω, ομολογουμένως γίνεται πιο όμορφο. αν είναι και για γενέθλια μπορείς να το διακοσμήσεις πολύ ευκολότερα απότι ένα σκέτο κέηκ. μπορείς να γράψεις όνομα με μκροσκοπικά smarties, να χώσεις τα κεράκια κτλ

άμα είναι γλασαρισμένο τρώγεται κρύο
άμα δεν κάνεις γλάσο τρώγεται πολύ ωραία και ζεστούτσικο με παγωτό

μιαμ μιαμ καλοφάγωτο και με το μαλακό!!

13 comments:

Anonymous said...

well, πάντα θεωρούσα το carrot cake μια από τις καλύτερες συνταγές, δεν το συζητώ.
Όντως αυτή που έγραψες είναι μιαμ, και μπορούμε να παίξουμε με παραλλαγές:
α. αντί για ξύσμα μόνο πορτοκάλι, συνδυασμό πορτοκάλι, λεμόνι, περγαμόντο (το τελευταίο έχει άρωμα μαγικό)
β. αν αντικαταστήσουμε τη βανίλια (και μάλλον θα χρειαστεί να αφαιρέσουμε και τα πιπεροειδή, τζίντζερ,κόκκινο πιπέρι) με 4-5 κόκκους μαστίχα κοπανισμένη και 1/2 ποτηράκι λικέρ μαστίχα θα πάρουμε άαααλο πράγμα.
γ. γενικώς να κάνουμε τρελλίτσες!

vasvoe said...

με μαστίχα πρέπει να γίνεται όντως άλλο πράγμα μαγισσούλα!

περγαμόντο δεν ξέρω πού βρίκσουμε εδώ, μήπως μια σταγονίτσα αιθέριο έλαιο στη ζύμη θα έδινε το ίδιο άρωμα;; αφού και στο ξύσμα αιθέριο έλαιο υπάρχει, δεν πρέπει να υπάρχει πρόβλημα π.χ. δηλήτηρίασης, εκτό κι αν μας προκύψει πικρό...

Anonymous said...

εάν βρεις περγαμόντο στην εποχή του μπορείς να διατηρήσεις το ξύσμα στην καταψυξη, θα είναι μια χαρά. Σε καταστήματα βοτάνων υπάρχει άρωμα περγαμόντο ζαχαροπλαστικής (μπορεί να επεξεργάζονται το αιθέριο έλαιο). Για το αιθέριο έλαιο αυτούσιο θα ρωτησω και θα σου πω.

akamatra said...

είναι σούπερ, το φτιαξα το σκ και δεν έμεινε ψιχουλο!

Anonymous said...

νεώτερη ανταπόκριση: φαρμακοποιός με διαβεβαίωσε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί το αιθέριο έλαιο, 3-4 σταγόνες

και καλό μήνα :)

Τυπος Νυχτερινος said...

Έχω χρησιμοποιήσει παλαιότερα αιθέριο έλαιο σε συνταγή (πάλι για κέικ ήταν), δυστυχώς όμως δεν διατηρήθηκε το άρωμα όσο θα περίμενα. Αν έχει δοκιμάσει κανείς άλλος, ας μας πει τη γνώμη του.

Vas, αν αντί για ηλιέλαιο βάλουμε σουσαμέλαιο, λες να πειράζει;

vasvoe said...

to sousamelaio an einai psimeno pi8anon na myrisei to cake mas perierga. ego evala iliaielaio ki epeidi mou teleiose simplirosa me fystikelaio kai egine mia xara.

Τυπος Νυχτερινος said...

Vasvoe,

για μάντεψε τι έτρωγα για πρωινό (και απογευματινό και late night snack) εδώ και τρεις μέρες;

Μπράβο, σωστά μάντεψες. Το πληθωρικό κέικ καρότου!
Κι επειδή είμεθα κι εμείς πληθωρικά άτομα, ακολούθησα όλες τις οδηγίες σου, εκτός απ' την τελευταία σου παραίνεση: Το "με το μαλακό" δηλαδή!

Υπέροχα αρώματα, τρομερό γλυκάκι, θα το ξανακάνω οπωσδήποτε!

Φιλιά

vasvoe said...

ευχαριστώ, ευχαριστώ!!

Anonymous said...

To sousamelaio ontws einai arketa arwmatiko ladi kai kalo einai na mh to xrhsimopoioume sto psisimo. Egw to xrhsimopoiw stis marinades (eidika xoirino kreas) kai gia teleiwma gia extra geush.
Allo sxolio twra ta auga prepei na einai aparaithta tourkias???

Anonymous said...

xaxaaa oxi anonymous
gia thn akriveia ego pairno viologika apo elvetikes kotoules xaxaaa

vasvoe in berlin

witchofdaffodils said...

τοκ τοκ, είναι κανείς εδώ;
να πούμε ότι μας έλειψες;
καλημέρα :)

Crazy Chef said...

star anise, star anise......